Buzi vagyok

Ennek kell lennem az alábbiak miatt.

A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeivel összefüggésben melegszervezetek is megkapták a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal levelét, amely együttműködésre hívja fel őket. Az ügy háttere, hogy az itthoni melegszervezetek – hazai forrás híján – a norvég adófizetők pénzeire vannak szorítkozva, amit a kormány most közpénznek definiál, és úgy tűnik, szívesebben osztana szét saját kezűleg.

Többek között belső levelezéseket, pénzügyi, szakmai beszámolókat, és a pályázati anyagokba történő teljes betekintést kért a KEHI azoktól a civil szervezetektől, akik sikeresen részt vettek az NCTA (a Norvég alap) pályázatain. Együttműködés hiányában a szervezetek adószámuk felfüggesztésére is számíthatnak. Mi lenne a cél: a hazai civil és meleg-szervezetek ellehetetlenítése, vagy a Norvég Alap pénzeinek teljes kormányzati felügyelete, nem tudni, de egy bizonyos, a kormánypárti sajtó több hete meleg-ellenes kirohanásoktól hangos. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott egyenesen „buzilobbiról” beszélt, amelyet ki kell űzni a színházakból, és ami ellen előadásokkal és iskolákkal kell harcolni.

A miniszterelnöki megbízott kijelentéseire válaszolva Kulka János nyílt levelet írt Orbán Viktornak „buzilobbi-ügyben”, amelyben elhatárolódásra kérte a kormányfőt. A miniszterelnök némi gondolkodás után formális válaszban köszönte meg az észrevételeket, valamint sok erőt és sikert kívánt Kulka Jánosnak. Ilyen körülmények között kapták meg a hazai meleg és leszbikus szervezetek a KEHI együttműködésre és adatközlésre felszólító levelét, amelyben közlik a helyszíni ellenőrzés tényét és annak időpontját.

A Budapest Pride-ot rendező Szivárvány Misszió Alapítvány nem ismerte el a KEHI ellenőrzés jogszerűségét, mivel az alapítvány állami tulajdont nem kezel, vagyontárgyai között nem szerepelnek az állami tulajdonba tartozó vagyontárgyak, állami támogatást nem kért, és nem is fogadott el az elmúlt években. Ezek alapján számukra nem világos, hogyan kerültek a vizsgálat látókörébe.

A miniszterelnök-helyettes, az én kedves Semjénem sem csitította a meleg-ellenes közhangulatot a Hír TV múlt szombati műsorában. Semjén Zsolt elmondta: „Ez az ideológia, amivel a legnagyobb probléma az, hogy brutális támogatást kap Brüsszelből, kicsiny ám hangos érdekcsoportok egyszerűen rá akarják kényszeríteni a világra ezt a szerintem deviáns felfogást. A természet rendje az, hogy vannak férfiak és nők. Ebből kifolyólag a család a természet rendje szerint férfi-nő elkötelezett kapcsolata. Ha ezt a természet rendje szerint létező valóságot elkezdem relativizálni, akkor ezzel a legnagyobb probléma az, hogy nincs vége. Magyarul, ha két férfi házasodik, akkor három miért nem? Ha nem születnek a családokban egészséges pszichéjű, egészséges fizikumú egészséges erkölcsi érzékű emberek, és az iskola család média nem ebben az irányban van, akkor maga a társadalom szétesik, a gazdaság szétesik, sőt, maga a liberális demokrácia is.”

Így véli a madárvadász. De ne menjünk bele zűrzavaros gondolataiba, mérhetetlen mélységeket lehetne felfedezni.

A most KEHI ellenőrzés alá vont szervezetek fontos szerepet játszanak a hazai emberek esélyegyenlőségének megteremtésében, amely korántsem lezajlott folyamat. Sokszor hiánypótló feladatokat látnak el a meleg-, leszbikus-, biszexuális- és transznemű emberek és azok családjainak segítése révén, hogy megelőzzék a legrosszabbat – a tragédiát – mikor az érintettek az elfogadás hiányában, a kirekesztés és társadalmi megbélyegzés miatt öngyilkosságba menekülnek.

Azt nem tudni, hogy a miniszterelnök-helyettes szavai hallatán mit csináltak a Fidesz-KDNP meleg tagjai és szavazói, talán hangos csuklásban törtek ki, de a meleg-ellenes társadalmi közhangulat egyre csak fokozódik.

Elképzelhetetlen, hogy nem adják ki a kért adatokat a civil szervezetek, mert Magyarországon a Kehi működésére törvényes rend vonatkozik, a törvények pedig minden magyar állampolgárra kötelezőek – közölte Lázár János kancelláriaminiszter a HírTV-nek nyilatkozva. Lázár szerint „elképzelhetetlen, hogy Magyarországon legyen olyan civil szervezet, akinek bármilyen takargatnivalója van”. A Kehi ellenőrzési jogköre azonban csak az állami pénzek felhasználására vonatkozik: a norvég civil alap forrásai azonban nincsenek kapcsolatban a magyar büdzsével. A pénzek elosztásáért és ellenőrzéséért a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda felel.

A Demokratikus Koalíció közleményben adott hangot Lázár János és a Norvég Alap ügyével, valamint a kormány civil szervezeteket érintő intézkedéseivel kapcsolatos véleményének. A párt úgy véli, az egész mögött valójában az áll, hogy a Fidesz képtelen elviselni, hogy tevékenységét bármi ellenőrizze, vagy korlátozza. A Demokratikus Koalíció szerint valóságos rögeszmévé fajult Lázár János hisztériája a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatban. A közlemény hozzáteszi: a kormány legfőbb fájdalma, hogy az Alap támogatása nem a Fidesz által gründolt álcivil szervezetekhez kerül, hanem olyanokhoz, amelyek Orbánéknak is a körmére kívánnak nézni. A DK szerint Lázár szempontja érthető: ha már a kormányt ellenőrző alkotmányos intézményeket sikerült fölszámolni, nyilván kényelmetlen, hogy szerepüket civil szervezetek próbálják átvenni.

Gyurcsányék úgy látják, hogy azokra a szervezetekre, amelyeknek támogatása szúrja a kormány szemét, most ráuszították a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, holott a Magyarország által aláírt szerződés értelmében a kormánynak nincs ellenőrzési joga az Alap fölött. Kijelentik: a Demokratikus Koalíció ezért szolidáris azokkal a szervezetekkel, amelyek e téren megtagadják az együttműködést. A feketelistára tett szervezetek, Lázár állításával ellentétben, nem kizárólag a kormányt gáncsolják és az ellenzék szekerét tolják: némelyikükkel, például az atlaszo.hu-val a DK-nak is volt éles vitája – írják a közleményben.

A Demokratikus Koalíció úgy véli: Orbánék támadása az Alap ellen mérhetetlen kicsinyességükön, pitiánerségükön túl ugyanarról tanúskodik, mint az alkotmányosság fölszámolása, a sajtószabadság eltiprása, a választások bohózattá silányítása vagy a bírói függetlenség elleni, meg-megújuló rohamaik: képtelenek elviselni, hogy tevékenységüket bármi ellenőrizze vagy korlátozza.

Most már ideillik a Kozmosz szövege, ha van még időd, ez a te országod:

Az okosak földje

Fosunk a jövőtől, büszkén a múltra,
de hogy mi volt a múlt, azt senki se tudja.
Úgy tudtuk, más bánt el velünk,
pedig mi voltunk azok, hidd el nekünk.
A Habsburgok kérték és kapták a koronát,
önkéntes gyarmat voltunk több koron át.
Későn keltünk arra, hogy fel kéne kelni,
addigra utált körbe mindenki.
Miközben Deákot ünnepelte száz torok,
a fejünkre nőttek a román pásztorok,
ők nem egyeztek ki a kiegyezéssel,
baj is lett belőle később kevéssel,
hogy becsúsztunk a háborúba,
hülyére verve álltunk Trianonba’.
Utána Horthyék is okosak voltak,
hadat üzentek a Szovjetuniónak.
Mínusz negyven fok volt az oroszoknál,
ott maradt a fél hadsereg a Donnál.
Jöttek a ruszkik, fal lett a Lajta,
bölcsőnk ez, s gyakran sírunk is rajta.
Mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak,
a nácik és a komcsik is magyarok voltak,
mi voltunk Koppány és Kun Béla,
mi vagyunk magunk a probléma.
Valóvilág, Megasztár, X-Faktor,
szidjuk mindet, de nincs, aki elkapcsol,
és hiába védjük másoktól a földet,
ha lengyel húsért sorban állni ragyogó ötlet.
Mi tévézünk öt órát, de a jenkik a hülyék,
hősök vagyunk, csak sose állunk ki az ügyért.
Aki akar itt bármit, az úgyis dobbant,
és marad egymillió kamurokkant
az országban, ahol mindenről más tehet,
a zsidók, a bankok, az IMF, a melegek.
Balhé van, de sosincs felelős,
mindenki megússza, van jog, csak nem erős.
Eltűnt a Postabank, de senki se tette el,
Kulcsár Attila is egyedül kezdte el,
hozott is valamit az Ezüsthajó,
a Hagyóból lett csak cellalakó.
A pártokat építik az autópályák,
egyszer még féltek, de azóta látják,
hogy nem üvegzseb van, csak üveges szemek,
úgyhogy ideje, hogy építkezzenek.
Mi is építjük a nemzeti falansztert,
de erről nem írt se Kertész, se Wass Albert.
Nyugat-Európa és a káosz partján,
félig Ázsia, de egészen Balkán.
Mi vagyunk Orbán és mi vagyunk Gyurcsány,
mi vagyunk a rendőr, az orvos, ez a furcsán
bekötött nemzet, ez a szédült nép,
mi vagyunk a tábor és az ellenség.
Ki itt hatalmat kap, az sohase fékez,
először dönt, és aztán se kérdez,
hiszünk még, de tudjuk legbelül,
hogy hazudnak rendületlenül.
Légy csendben, ó, magyar,
ha viselkedsz, eljön az ómagyar
táltos, és neked is letol egy szettet,
szebbet, mint ahogy elképzelted.
Nézed a plazmán, majd kifizeted egyszer,
az állam is így él, ilyen ez a rendszer.
Itt tudja minden kisgyermek, hogy
svájci frankból nőnek a díszkertek,
úgyhogy senki se szól, hogy így nem lesz jól,
meleg ez a kibaszott disznóól.
Huszonöt éve nonstop a válság,
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák,
volt egy lépcsőnk, de eltemettük,
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt,
mert az utód is úgyis begőzöl,
még három év és kezdhetjük elölről.
Isten, várd meg a magyart,
majd odaérünk, csak még vesszük a kanyart.
Isten, várd meg a magyart,
rögtön odaérünk, csak még vesszük a kanyart.
Nem is akkora baj, hogy nincs nagy sietség,
megbűnhődte már e nép az összes ötletét,
lehet, hogy gyerekként még máshogy tanultad,
de ha hátralépnél, látnád, hogy magunknak
basszuk el, de pusztuljon az idegen.
Léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország,
az okosak földje, Magyarország.
Mi basszuk el, de pusztuljon az idegen,
léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország,
az okosak földje, Magyarország”

Az én kurva anyámat, egyébként minden rendben.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum