Micsoda düheink vannak nekünk

Itt van az ember a „másik oldalon”, mint pejoratív szellemi meghatározás, és „iszonyú dühök” vannak benne a túlpart szerint. Ez a túlpart a „jobboldal” intellektuális és morális fölénye, ebből az oázisból szól le minket Vidnyánszky Attila, a magyar színházi élet atyaistene, akinek amúgy halovány fingja sincsen az őt körbevevő világról. Fürdik az Orbán által neki jutatott tejjel és mézzel teli kádban, s voltaképp onnan akarja megdirigálni nekünk, hogyan is éljünk.

Ezek az intellektuális és morális fölényben lévő Orbán-kitartottak már csak ilyenek, akik nem igazán tudják elviselni, ha valaki másképpen látja ezt a kajla világot, mint ők. Ez ugyan baj, de még nem bűn. Ezzé akkor válik, amikor azt szeretnék, mi több, azt akarják, hogy mindenki az ő szemüvegüket hordja, akképp éljen, mint amit ők előírnak, úgy szeressen és úgy gyűlöljön, olyan arctalan massza legyen, akivel gondja a hatalomnak nincsen.

Vidnyányszky Attilának rengeteg bűne van, de nem tud róla vagy nem akar róla tudni, a legszűkebben „csupán” annyi, hogy szétveri a hatalom segedelmével a magyar színházi életet. Anyagilag fojtja meg, szellemi – saját bejáratú – hadsereget tart fenn ellene, szétcseszte az SZFE-t, a POSZT-ot, a Nemzeti Színházat, s ha csak ennyi volna, már azt is nehezen lehetne megbocsátani, de ebből a mélységből, milliárdokkal kitömve veti meg a „másokat”.

Színházról beszél, de a magyar társadalomra gondol, és ez az a pont, amikor az ember magára veszi. Sérti mintegy az önérzetét, az intellektusát és a morális énjét, amitől ő egyéniség lesz, és berág, dühös lesz arra a hatalomra, amelyik ezt meg akarja szüntetni vagy a maga képére formálni. Ez utóbbira tartják Vidnyánszkyt, csak nagy valószínűséggel nem tud róla, mert azt hiszi, ő csak színházat csinál, holott rossebeket. Ő Orbán egyik undorító csápja.

Néha azonban leomlanak a díszletek, és ez csakis Camus és nem az ő nyomorult előadása, ami miatt (baleset) most olyan élénken állt neki hazudozni, hogy ugyan eddig úgy voltunk vele, hogy Vidnyánszky a tejes vödrében kitörölheti az arschunkat, de túllépett egy határt, átgázolt a Rubiconon, tehát szólanunk kell mintegy kényszerítő erővel, aminek ezen a langyos hajnalon jött el az ideje. Bár lehetne havas, csikorgató éjszaka is.

Azt mondja a direktor elvtárs vergődve a hazugságaiban, hogy „iszonyú düh van a másik oldalon, mert a Nemzeti Színház betölti a szerepét és sikeres”. No most, innen veszük, hogy ezen az oldalon meg lettünk szólítva mintegy, de nem azzal kezdjük, határozná már meg módszeres alapossággal Orbán főigazgatója, hogy mit ért a „másik oldalon” alatt, mert megtesszük helyette, hogy ne kelljen fáradnia: mindenki, aki nem ő (ők).

Ha már így kettészeltük az országot jókra és rosszakra, erkölcsösökre meg gonoszakra, keresztényekre meg más, alacsonyabb rendű hitűekre, urambocsá’ hitetlenekre, heterókra és buzikra, magyarokra és idegenekre, akkor elérkezett annak az ideje, hogy elmeséljük ennek a direktor elvtársnak, ennek a kitartottnak, hogy az ő oázisán kívül is van élet. Mi több, az oázis jellegéből fakadóan másutt van csak igazán. Ott a többség, ha éhezik és szomjazik is.

Egyetlen dolgot lát jól az éles szemével az Orbán-színházak atyaistene, hogy az általa „másik oldalként” lenézett mibennünk, akik többen vagyunk (sokkal), dühök munkálnak, de, hogy mifélék, miért és mekkorák, arról neki halovány fingja sincs. Nevezhetnénk akár iszonyúnak is, de leginkább lehajtott fejű tehetetlen indulat, és nem a Nemzeti Színház miatt, ami egyáltalán nem tölti be a feladatát – ha van neki ilyenje egyáltalán -, sőt, egyáltalán nem sikeres.

Bár az a kérdés fölvetül, hogy a mézesbödönből mi számít sikernek, de ebbe ne menjünk bele, ugyanis ott tartunk az elbeszélésben, hogy direktor elvtársat, így rajta keresztül a benne (is) manifesztálódó hatalmat szívesen felvilágosítsuk arról, hogy micsoda düheink vannak nekünk, amit el sem bírnak képzelni, mint ahogyan azt sem, hogy ez épp szellemi és morális fölényünk tudatában munkál bennünk itt, az oázison kívül eső sivatagban.

Ebben a kontextusban arra kell rámutatnunk, hogy direktor úr földughatja magának a színházát, mert egyáltalán nem arról van szó, hanem kiindulásképpen a borsodi falvakról. A bennük rejtekező nyomorról, ami más kiadásban szerte másutt az országban is megtalálható, és ennyit a fizikailag megfogható okokról, mert a többi a lélek terhe, amely leginkább az elnyomatást szenvedni, amikor a Vidnyánszky-félék, demeterek dirigálnak a világról.

Hogy mit kéne gondolni róla, mit nézzünk, mit olvassunk, mit hallgassunk. Mi a tiltott, mi a támogatott meg a tűrt, vagy mi az „entartete Kunst”, ha még ez eddig így ki nem lett mondva, és a könyveket is „csupán” fóliázzák, és egyelőre még nem raknak belőlük máglyát. De Vidnyánszkyt elnézve azt is megtenné, és a bajaink azért növekszenek, mert egyre több a Vidnyánszky, ahogyan a hatalom is egyre durvább.

Az ő nyomorult szavaival élve, nem azért vannak bennünk „iszonyú dühök”, mert a színháza szar, hanem amiatt a sötét felhő miatt, ami abban és az ő személyében manifesztálódik, de ezt inkább undornak és megvetésnek nevezhetnénk, hogy jobban értse. Ennyi volna a mai evangélium, hiszen vasárnap van, és a pirkadattal csácsognak a madarak, akiknek annyit jelent Vidnyánszky, mint nekünk. Valami különös, nagydarab organizmus, ami el akarja takarni a napot.  

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
3 hozzászólás “Micsoda düheink vannak nekünk
 1. kovacs_ugynok szerint:

  A fidesz nem „jobboldal”, hanem csak egy szaros maffia.

  A mitnyalszkinak meg az ukrán fronton lenne a helye, nem itt, a magyarok pénzén nagyképűsködni a magyarokkal szemben.

 2. Yeti szerint:

  Dühös arra lehetnék, amihez/akihez köt még valami érzelem.
  Na de ezekhez?
  Nem lehet(nem érdemes) egy életen át dühösnek lenni, mert akkor nem marad saját életünk.
  Meglepő lehet, de ilyen nemzeties izék nélkül is van élet.

 3. Kiss Erika szerint:

  Bennem valóban van düh. Tehetelen düh, amiért belenéznek az arcunkba ( ő is és nertársai is ) és tudják, hogy tudjuk, hogy hazudnak, lopnak, csalnak, ártanak, de szemberöhögnek és azt mondják, és akkor mi van, nem tudtok semmit tenni ez ellen. Ekkora gátlástalanság csak a legelvetemültebb , bűnöző metalitású emberekben van. Lásd orbán mostani ámokfutása és nyilatkozata: „Srácok! Értem, hogy nem vagytok hozzászokva az EU soros elnökének ilyen viselkedéséhez” Nem, tényleg nincsenek hozzászokva. Ezt a kocsmában a tróger haverjai közt sem engedhetné meg magának, de hát gátlástalan bűnöző. Ez van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum