Rezsisziszi pirospontja

Németh Szilárdról is rég hallottunk – hála a jó istennek – ezekben a vészterhes időkben. De tudjuk, eljön az a pont, amikor meg kell szólalni, mert a közlés kényszerei máskülönben hanyattlökik az embert. Vasárnap érkezett el az idő hősünk számára, és mindjárt két kis szösszenettel örvendeztette meg azokat, akik kezdték úgy érezni, hogy élni nélküle már képtelenek. Ilyképp fel is lélegezhettek, hogy semmi nem változik, mert mindig minden ugyanaz. Az első közlésről igazán nem ejtenénk szót, mert volt gyerekszobánk, csak annyit, hogy tegnap elkezdődött a házasság hete (vagy mi, remélem ez a neve), ezért megcsodálhattuk a rezsibiztos (most épp újra) esküvői fotóját.

Minden értékelés helyett csak annyit, ez sem volt egészen véletlen, hiszen midőn láthattuk a slank és hajkoronás Némethet mint friss házast, nem sokkal előtte a kijelölt köztársasági elnök, a Novák nevű is közzétette ugyanez alkalomból a saját menyasszonyi képét. Emlékezhetünk, nem is olyan rég, amikor a kedves vezető felszenteltette a karmelitás irodáját, s ezt azonmód világgá is kürtölte, Németh volt az, aki rá fél órára előállt egy hasonló sztorival. Hogy honnan ugrasztotta a papokat a vezérnek nyalakodós képhez, az örök titok, de a fölvétel időben elkészült, és a rezsiharcos úgy érezhette, semmiről sem maradt le, időben nyalta a fenséges segget, miközben bohócot csinált magából. Csak ezt ő nem tudja.

Ehhez képest Novák után előszedni a saját esküvői képeit nem egy nagy kunszt, csak bele kell nyúlni a poros fiókba. Mindez így egyébként jól is van, mert mit is várhatnánk mást ettől az embertől, akinek ez a horizontja. A vasárnap azonban még nem teljesedett be egészen, mert hősünk úgy gondolta, ha már lúd, legyen kövér (amíg meg nem süti), s ha már úgyis gépnél van, megosztja velünk végtelen bölcsességét, meghallgathatjuk tanácsait, esetleg megveregeti a vállunkat, simít egyet a buksi fejünkön, mint alattvalóknak. És így is lett. Megdicsért minket ugyanis, piros pontot kaptunk az ellenőrzőnkbe a tantóbácsitól, mert ügyesek voltunk, és spóroltunk a gázzal-villannyal nemzetünk javára.

Sok százalékokat takarítottunk meg, ilyképp a vállveregetés jogos, csak a megközelítésünk teljesen más. Mert és ugyanis, minden bizonnyal nem azért vállaltuk a sötét szobában való fagyoskodást, hogy a haza fényre derüljön, hanem teljesen önző és önös módon spórolásunk kizárólagos oka meg indoka egyvalami volt, de az rohadtul, hogyha nem fagynánk meg, nem bírnánk kifizetni a számlát. Mindebből látszik, hogy megpróbáltatásaink közepette nem zengtük hálatelt szívvel kínjaink okozójának nevét, akit Orbán Viktorban vélünk fölfedezni és nem a szankciókban, hanem épp az ő édes anyukáját emlegettük. Ebből fakad az, hogy Németh biztos elvtárs most azért szeret minket, mert a gazdáját utáljuk.

Skizofrén állapot. S ha éppen nem is az egészen, azt mindenképp mutatja, a logika más eredményre jut, mint amit Németh szeretett volna, viszont ezt sem veszi észre. Mint ahogyan nagy valószínűséggel semmit sem, a pórnépek sem, egyáltalán az egésznek úgy ahogy van, az ég egy világon semmi értelme nincsen. Mert a hozzám hasonlatosak csak legyintenek, hogy mit veri a nyálát már megint ez a szerencsétlen, a többiek meg, nos, ők a többiek. Nekik már teljesen mindegy, úgy van jól nekik, ahogyan van, illetve amiképp mesélik rózsaszínűen, a többi viszont néma csend. Olyan nagy a csend, hogy halljuk amidőn az agytekervények simulnak ki, de ezen a ponton mintegy búcsúzóul hősünkhöz kanyarodunk újra.

Mert motoz bennünk egy gondolat. Hogy vajon azért miért nem kaptunk buksisimogatást mi mindannyian, mert kevesebb parizert, mi több, ársapkás farhátat vettünk, vagy zsömlét, amitől nagynak tűnne a pofánk. Ez is spórolás, ugyanúgy derék munka, csak rosszabbul hangzik, mert ha más nem, ez talán rádöbbentené a lehető világok (főleg az utolsó tíz év, mint ismeretes) legjobbikában élőket, hogy a helyzetük mégsem annyira rózsás, mint amennyire hazudják nekik. Azaz, netán ráébrednének arra: uramatyám, itt velem ki van cseszve, mégpedig cefetül és aljasul, és hová vezetne az. Jobb rá nem is gondolni. Mondanám a rezsibiztosnak, hogy gondolja meg, miket posztolgat, de ezeknek beszélhet az ember.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum