Benyitás

A Momentum elbocsátotta próbaidőn lévő munkatársát, mert késő este benyitott Novák Katalin irodájába, ami számára tiltott terület. Az iroda a parlamentben van, nem a Sándor-palotában, tehát a momentumos munkatárs nem, mint rohamcsapat vett be egy épületet forradalmi vagy likvidálási szándékkal. Csak bóklászott a parlament mahomet épületében, eltévedt jártában-keltében, és látván egy ajtót, fölsóhajtott, jé, egy szoba, mi lehet benne, ide benyitok. Még jó, hogy ott helyben nem koncolta fel őt a TEK vagy a parlamenti őrség, az lett volna csak delikát, a kirúgás azonban a minimum. És most hívnám fel a figyelmet az előző mondatban megbúvó szarkazmusra, hátha nem tűnt föl egészen vagy egyáltalán.

Vannak toposzok és archetípusok a népi irodalomban (mese), s ilyen sok minden más mellett a misztikus hetedik szoba, ahová a hősnek benyitnia nem szabad, mert akkor valami történik. Nem tudni mi, de valami biztosan. Ha operalátógató közönség az én nyájasom, akkor tudja, hogy ez Bartók Kékszakállújának is az alapsztorija, s most ugyan nem tennénk operahőssé a mi Katikánkat és az ő őrizőit, mert nem érdemlik, de látjuk mégis a népmesei vagy zeneirodalmi vonalat titkokról és veszélyekről, meg a legkisebb fiúról, aki esetünkben a próbaidőn lévő momentumos munkatárs. S hogy ez nem a népi folklór ingatag világa, mutatja az, hogy nem a gonosz, hanem ez a mi fiunk nyerte el büntetését.

Hogy ez méltó-e, az a kérdés, de a válasz gyors és kíméletlen: nem, egyáltalán. S ha a mese általában igazságos, az élet soha nem az, mint azt mindannyian permanensen tapasztalhatjuk. Hősünk elbukott, kirúgta őt a pártja, mert oda nyitott be, ahová nem lett volna neki szabad benyitnia. Hogy miért, az is megérhetne egy misét, ezúttal azonban a Momentum mint párt, és ha pártnak lehet ilyen, az ő moráljáról és világhoz való viszonyáról (úgy is mint NER) gondolkodunk, mert nem elégedett meg a szerencsétlen ember valagba rúgásával, hanem olyan körítést adott hozzá, ami a magam – és vélhetően még sok józan társam – morális és észbéli mércéjét nem üti meg. Leveri a lécet.

Olyan pogózásba kezdett a párt mindezek – a munkatárs kirúgása, és ne feledjük, azért, mert benyitott egy ajtón – után, ami érthetetlen, méltatlan, és saját maguk számára megalázó. Illetve mutatja azt is, kies hazánk miért van olyan állapotban, amilyenben. Mert és ugyanis, nem győztek gazsulálni a hatalomnak, ami a házon belül maga Kövér elvtárs, hogy jelezzék a házmesternek, „az engedély és jogosultság nélküli belépés nem maradhat következmény nélkül”, illetve és továbbá: „meggyőződésünk, hogy ez épp elég volt ahhoz, hogy a próbaidőn lévő munkatársat azonnali hatállyal elbocsássuk”. – Mi, a magunk részéről ehhez annyit tennénk hozzá eléggé csendben, hogy ezt azért nem kellett volna.

Mi több, a próbaidős embert ki sem kellett volna rúgni. Karóba húzni, felnégyelni az még oké, de kirúgni semmiképp. Mert a munkatárs vagy párttag vagy akárki eltávolítása azt mutatja, és a Kövérhez intézett levél meg is erősíti-toldja, mi (Momentum) úgy látjuk, itt te vagy a főnök, a szabályokat te hozod, mi pedig szorgalmas pincsiként betartjuk azokat. Legyenek akár megalázóak vagy kirekesztőek, akkor is. Ezen a ponton természetesen jutunk el ahhoz a jogos társadalmi igényhez, hogy az ellenzéki pártoknak a NER jelenlegi állapotában be sem kellene járniuk a parlamentbe, ahol szorgalmasan játsszák a díszlet szerepét. No de, hogy ezen túl még Kövér kezét is nyalogatják a momentumos fiúk (lányok), az már nem megy.

Tényleg. Nem akarnék itt és most mindenféle tartásokról – morális, intellektuális és a józan ész szava – előadást tartani, de, ha kommunikációelmélettel nem is foglalkoztak a nagyságos képviselő urak/hölgyek, arról csak hallottak már, hogy mi lehet egy ilyen esetnek az üzenete. Az, amit fentebb utalásszerűen már említettem, hogy elfogadjuk az egyenrangú szerep helyett a Fidesz (itt és most Kövér) feljebbvalóságát, és, ha hibáztunk, akkor kéznyalakodva kérjük a bocsánatát. Hát, ez nem megy, fiúk és lányok, mindezek után miért és mire kérnétek a szavazatomat, ha most és itt azt látom, téglák vagytok a falban? Ugyan már, nem kell fölrobbantani a parlamentet, de valami kis tartás, ilyesmi? Csak egy aprócska, ami sem látszik: szomorú.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum