Lövölde tér

Szitává lőtték a százhalombattai ellenzéki jelölt plakátjait – írja címében az újság, amitől az ember gyerek lesz egyszerre fűzfasípot fújva., gyí lovam, gyí betyár, ilyenek, de erről majd később. Hanem inkább Texas. A déli brand, morcos férfiak puskával a kézben őrizve a konyhában sürgő gondos háziasszonyt, a kertben hinta, fehérre festett fa kerítés, az öntudatos, magántulajdonú polgár, aki reggel fölhúzza a nemzeti lobogót. Végül is a Trump idea és ekképp Orbán, így körbe érve pedig a NER. Összefoglalva pedig az emberi hülyeség története kis képeskönyvbe rendezve.

Ahogyan az ellenzék is ebből a fajtából, mint nem különb attól, aki meghúzta a ravaszt, hogy szétlőtték a plakátját Százhalombattán, ukrajnázni kezdett, hogy ilyen időkben lődözni a plakátjára illetlenség, holott köze nincs egyiknek a másikhoz. Az ellenzéki plakátra lőni ugyanis életforma. Borgőzök és voltaképp utcai harcos tudat, hogy a plakát volt a célpont, az mellékszál, lehetett volna akár üres sörösdoboz is, amelynek a gőzei a lődöző fejében dolgoznak, mint ahogyan az is benne van, hogy a kisonokát vagy a gyermeket netán a rendszer hurcolássza lőtérre, ami maga a sors.

Nem bús magyar ingó lábú lovakkal sötét olajba festve, hanem a rezsibiztos maga célra tartott sorozatvetővel fényképezkedve mint ideális magyari férfi, hogy az idea kezd félremenni a férfi szerepéről vak komondorral és pofonokkal, amibe a puska is tartozik, ami már megint Texas és Bugac-alsó egyben és egyszerre. Ezek gender dolgok, és elérkezünk a kisfiú levágott fütyijéhez, ha nem tud célra tartani, ami nemzethalál, bőrtanga a traktor pótkocsiján, és végül Szájer az ereszen. Ilyen veszedelmek vannak, ha nincsen lőporszaga az ember kezének.

De még ez sem, mint kiderült, mert az ember nem fegyverszakértő, így halovány rózsaszínű fingja nincs, mi az az airsoft fegyver, amitől a plakát a sérelmeket elszenvedte. De felteszi, hogy világvégét visongva vizionálni emiatt barokkos túlzásként értékelhető és fogható fel, mint ahogyan az ellenzék nyilatkozata is, ami ez: „ha marad a Fidesz és a háborús retorikára épülő uszító gyűlöletkampányok, akkor Magyarországon nem lesz béke”. Mélázva jegyezzük meg, hívjuk fel a figyelmet mintegy az állítás ökörségére, mert attól, hogy a plakátot szétlőtték, még béke van.

Olyan, amilyen. Texasi, szelíd motoros utcaharcos, Kubatov sereges és békemenetes esernyővel harcolós. S ha az igen tisztelt ellenzék győzedelmeskedne, ami az ország elemi érdeke, attól a habitus, a butaság kardozós és lődözős bátorsága még itt marad, ami veszedelmet már párszor megírt az ember akképp, hogy nemzedékek kellenek magyari országunk erkölcsi és szellemi megújulásához. Mert meg kell tanítani olvasni a gyermekeinket megint a naponkénti testnevelés, hittan és lőtérre járás helyett. Ha a vágyott ellenzéki győzelem eljőne, ezért zárnák le a hidakat megint.

Ez habitus kérdése, annak a megnyilvánulása, hogy részegen lődözünk akármire, viszont nem magyar sajátosság, mint már utalgattam rá felidézve az amerikai festett fehér kerítést a buzgó nemzeti öntudattal puskával az előszobában, a baseball ütő mellett a sarokban. És mégis eljutunk azért a kedves vezető képéhez így ökölbe szorított kézzel pózolva a nagy Csák Norisszal, és úgy körbe is értünk, mint a falusi ringlispíl futama, amiről okádva szál le az ember, de nem emlékezőn és borba fojtva bűnt kitántorogva, vagy mégis talán másfél millióan.

Így megy, ez ilyen. Ezért tehát Buddhában testvéreim, hogy szétlőtték az ellenzéki plakátot, baj, de nem úgy, mint ahogyan előadva van, és békévé oldva az emlékezést mindenféle gondok mellett, mintegy azokat andalítva kúszik be a dallam, a Lövölde tér, Kernnel, aminek a melankóliájában azért benne van az egész elcseszett magyar élet. Viszont gyógyítja is a bajt azzal a toldással, hogy nem mindenkinek szer ez, illetve és ahogyan Zarathustra mondja a nagy, ámde szifiliszes Nietzschénél, „nem vagyok száj, ezeknek a füleknek való.”

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum