Egy óvodás naplója 21. – Kuratórijum

Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy odaadták az óvodát valami kuratórjiumnak, hogy jobb legyen nekünk. Aszonta így tud több játékunk lenni, meg finomabb lesz a reggeli is, hogy jó lesz nekünk nagyon. A Pityu se tudta mi az a kuratórijum, de nem is nagyon érdekelte, neki mindegy, ugyanúgy bohóckodik, ha a kuratórjiumé az ovi, ha nem, a Kisböske meg ábrándozott, hogy finomabb lesz a reggeli. Nem tudom, mit gondolt, hogy nagyobb lesz a hab a kakaón vagy mit, vagy hogy minden nap pikkszalámit kapunk meg dobostortát kistányéron.

Otthol mondtam az apunak ezt a kuratórijumot, amire olyan csunyát mondott, hogy inkább nem írom ide, elég annyi, hogy még az anyu is elpirút tőle, én viszont azt se nagyon értettem. De csúnya lehetett, mert az anyu aszt mondta neki, hogy hogyan beszész a gyerek előtt Géza, amire fölbontott egy sört és csak morgott magába. Máma reggel izgultam, hogy mit csinál velünk ez a kuratórijum, milyen lesz a kakaó a reggelinél és lesz vajon-e dobostorta, de csak parizel volt meg tea. Viszont az Ibojnéni olyan izgatott vót, hogy csupa piros volt az arca neki, meg csak úgy illatozott.

Mintha húsvétkor nagyon sokan locsolták volna meg, hogy el ne hervadjon. Valami nagy dologra várt az Ibojnéni, mer fölhuzatta a zászlót a timpanoni emlékműnél a homokozó mellett, föl volt gereblézve az udvar, mint amikor szok jönni hozzánk a képviselő bácsi, aki labdát hoz, meg elvisz minket migráncsnézőbe. A Kisböske pityergett, hogy a kuratórijum nem adott neki duplahabos kakaót, a dadus meg a konyhás néni meg olyan szomorúnak tűntek, olyan volt a szemük, mint a Fülesnek a Micimackóba. Jön máma a kuratórijum, eszt mondta most meg az Ibojnéni suttogva.

Nem tudom, mért suttogott, de megértettem az illatait, hogy a kurtórijum valami fess ember bisztosan, ő meg tecceni akar neki, de csak a képviselő bácsi jött meg a pabácsi valami ismeretlen harmadikkal, aki katonaruhába volt. Ők a kuratórijum, monta az Ibojnéni, és illatozott. Végignézett rajtunk a kuratórijum, hogy megszeppentünk, olyan szemekkel, de labda se volt náluk, csak imakönyvek. A papbácsi osztotta ki ezeket, hogy ezután ezt nézegessük és ne mindenféle haszontalan meséket, a katonaruhás meg elmondta, hogy ezután minden nap hazafiassan fogunk menetelni az udvaron.

A képviselő bácsi az nem mondott semmit, csak nézett ránk, de úgy, hogy a Kisböske visítva szaladt a dadushoz, és vigasztalgatták egymást, de még a Pityunak se volt kedve hülyéskedni egyáltalán. A képviselő bácsi asztán fogta, és a falra, a feszület mellé, amit még az Ibojnéni kalapát oda, fölszögezett egy képet, amin egy kövér bácsi volt, a nevére nem emlékszek, de sokszor látom őt a tévébe, az apu neki is nagyon csúnyákat szokott mondani, és az anyu akkor is mondja neki, hogy ne a gyerek előtt Géza, de az apu nem hallgat rá, inkább kikapcsolja a tévét és átmegy a másik szobába káromkodni.

Ott állt tehát előttünk a kuratórijum, és monta, hogy ezután imádkozunk, menetelünk, és hazafiassan gereblézünk a homokozóba, hogy szokjuk a munka alapú társadalmat, de eszt nem tudom, hogy micsoda. Az Ibojnéni meg illatossan és piros arccal hadonászott, hogy énekejjünk a kuratórijumnak, mire a Pityu ekeszte, hogy gólya, gólya gilice, mire a képviselő bácsi ordittott, hogy hagyja abba azonnal, hogy ne szidja itt neki a török gyereket, hogy rend lesz itt, akármilyen liberális genderkupleráj volt is itt eddig, de eszt már végképp senki sem értette.

De a Pityu csak nem bírt magával, és megint elkezdte eszt a gilicét, és rázendittettek mind a többi gyerekek is, hogy török gyerek megvágta. A papbácsi vetette a keresztet, mintha misén lenne, az Ibojnéni elsírta magát, és a könnye csíkokat rajzolt a púderes arcára, az egyenruhás bácsi meg kiabált, hogy szakasz vigyázz, meg, hogy laktanyafogságot kapunk. Látszott rajta, hogy nem tudja, hol is van, nem szokott ő gyerekekhez és nem is bír velük. Teljes volt a zűrzavar, énekeltünk, ordibáltunk, a Kisböske meg majszolta a dadustól vigasztalásul kapott kenyeret. Ez kész, gondoltam, na, vára dömperemmegyek.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum