Demiért

Van nekünk az elektromos térben egy Alexünk. Ő kisfiú volna, és ebbéli minőségében írt egy levelet a Mikulásnak vagy a Jézuskának (tök mindegy), hogy mit szeretne. Egyáltalán nem voltak nagy vágyai az Alexnek, és mégis, a minimál projekt miatt is rettegnie kell neki, és a családjának, idekopírozom, hogymért: „a falubeliek hangos gúnyolódásának a céltáblái lettek, vannak, akik az ablakuk alatt ordibálnak, ugyanis előre irigylik azokat a dolgokat, amiket a család szerintük ezek után kapni fog.”

Alex vágyai teljesen véletlenül kerültek a facebook-hiénák elé, és mégis elszenvedi, amiből vétetett védtelenül: „szegények, olyannyira, hogy tej helyett is csak lisztes vizet kapnak a gyermekek”. És ekkor jönnek a falubéliek az eltátott szájaikkal. Ez a tempó évezredes, és érthető a halászó-vadászó-gyűjtögető közösségben, ahol a nyomok szerint újra vagyunk az új egység hetedik évében. Lerohan a horda, mert a bordákon még látszik némi hús.

miert_1Nem védem én az Alexet, és eszem ágában sincsen a falusi farkasokat bántani szóval, tettel, vagy mivel nem, amit mond a galeri írása. Azt hiszem, Sheldon anyja kell legyek. Ő előadta a komilfót, és kijelentette, hogy odatartja a másik orcáját is, viszont, ha otthon volna, akkor már keresztüllőtte volna ezt a kibaszott némbert. Ezt most varázsló kezeimmel tettem ide, ilyképp a „kibaszott némber” meghatározás a szellem teljes szabadságát élvezi, azaz mi vagyunk. Te is éppen, csukd be a szájadat!

Meg elsősorban persze a’zOrbán. Nincsenek nekem herótjaim vele kapcsolatban, de azt csak nem tagadhatja el, hány és mennyi Alex jár a kukára, bár ez Budavárából nem látszik. Máma reggel ötkor belém szállt a szentlélek, mert elfogyott a cigim, és tudtam, hogy a piaci árus ilyenkor már nyitva van. Úgy is volt. És láttam ott éltes Alexeket az életüktől megvert arcukkal, most pedig éppen utálom magam, hogy rózsaszín macskaképp nyüszögök. Mentségemül: nem kértek némi aprót. Inkább nekem gyűjtöttek volna tán, de ez nem e dolgozat témája.

Viszont ezt is meg kell tenni, nem lehet mindig hűdeokos a ‘zember, mert köröttem sem ez a módi. Az új egység a rózsaszín fluimucilábelt tekinti etalonnak, amibe aztán belehülyül a polgártárs. Ez sem vád, ez is csak úgy van. Most ott tartunk a nyugat alkonyában, hogy választani szükséges: kit szeressünk nagyon a szívünkkel, a pancser Alexet, vagy a gyógyszeres robotot, hogy „demiért”. Egyszerű eldöntendő kérdés az egész, szaralak vagy, illetve nem igazán. Arcátlanul ravasz dilemma ez, viszont föl van toszva a stelázsira védhetetlenül: „demiért.” Ez áll ott az út szélén.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Lájkolj!

Archívum