Nincs menedék – itt a speciális közfoglalkoztatás

Lehetne rosszabb is.

Mondjuk: Zwangsarbeiterlager. Esetleg Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej. Vagy Csákány-kő bánya.

Ez a harmadik minálunk üzemelt Recsken három dicsőséges évig, ezt minden óvodás tudja már a libikókáján inogva. Ha meg nem, elmagyarázzák nekik föss képviselők pöttyös labdával a kezükben. Az első változatot, amelyet német barátaink találtak ki és fejlesztettek tökélyre, a komcsik szidják, meg a libsik. A másodikat meg, amely összefoglalva a betűtengert Gulág néven ismeretes, az ellenük harcoló nemzetiek. A halmaz közös nevezője, hogy mindháromban munkára fogták, akit csak akartak. Erővel.

közmunkaTudjuk, mindenki mai okosnak megvan a maga zacskó cukra, amin lehet nyammogni, gusztus dolga csupán az egész. Ám a fönti drasztikus megoldások manapság nincsenek divatban, ahogyan az a német módi sem, amellyel a problémás egyedeket leválasztották a társadalom szövetéről. Nyolcvan évvel ezelőtt Germániában még depressziósnak sem érte meg lenni, más mentális bajokról nem is beszélve. Az óvodásoknak nem meséljük el, mi volt annak a következménye.

Mintha zsidó lett volna az ember. Esetleg cigány.

Viszont máma mi itt minálunk élünk, rendszerünk rőzse dalokat énekel, dudorászik, lehajol az út szélén napfürdőzők lelkéhöz, és megsimogatja azt. Egyetlenünknek nem is oly rég bekattant az agyába a teljes foglalkoztatás ideája, amely sehol a világon nem létezik, viszont kerítéseink mögött lesz. Így véli ő, és ebből nem enged, álmodozik a drága, és arra kell jutnunk vizsgálódásaink nyomán, hogy baj van.

Ilyesféle:

Skizofrénia, magyarul a tudathasadás. Ez azonban a közvélekedéssel ellentétben nem több személyiség meglétét jelenti. A hasadás itt arra utal, hogy a külső és a belső világ válnak el egymástól, vagyis a beteg belső világa a külső világtól függetlenül kezd el létezni. Ez többféleképpen is megnyilvánulhat. Gyakori például a paranoid skizofrénia, amikor a beteg meg van győződve arról, hogy üldözik, és ezen a tények mit sem változtatnak. De a skizofrénia egy formája a katatón állapot is, amikor a beteg semmiféle külső ingerre nem reagál. A két világ elválása jelentkezhet a hallucinációkban is.

Én nem tudom, nincs nekem ehhöz moslékom.

munkaViszont a teljes foglalkoztatás kivitelezésének neki is láttak a migráncsos vonyítás takarásában, és már senki nem menekülhet. Azok nagy részét is munkára fogják, akik mentális, egészségi vagy szociális problémáik miatt eddig nem voltak alkalmasak közmunkásnak. Az érintetteknek havi bruttó negyvenegyezer forintot fizetnek. Négy megyében már el is indult a kísérleti program, a tervek szerint pedig januártól országossá válik a speciális közfoglalkoztatás. Célkeresztjében az a százharminckét ezer ember áll, akiknek a munkaügyi szervek több mint egy éve sikertelenül próbálnak állást szerezni.

Nem vagyunk mi barbárok, csak módjával.

Mégis, mindezt azért, hogy egy elborult elme ideája valóra váljon. Plusz még ez a negyvenegyezer bruttó, amit ér az egész, ez is. Végül, lássuk be, ez a mostani cirkusz nem sokban különbözik a Zwangsarbeiterlagertől, a Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej-től, sem a Csákány-kő bányától. Bár egyelőre nem lőnek, ha menekülne az ember.

Két napja – vagy egy, a rosseb se emlékszik már – elmélkedtem arról, hogy a bötűkkel foglalatoskodó ember ujjai alól olykor tutulás kúszik elő, ha nem figyel oda. Ez most az volt. Csak én úriember vagyok, meg dupla adag xanaxot vettem be. Ezért a fuvolázó barbie-hang.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Lájkolj!