Shrekvonási tünetek, avagy mért akar tévét az Andy

Balástya külterületén, Gajdonyában éldegél Margit néni az unokájával, aki utóbbi a napokban férjestül rokonokhoz indult ebédre, és nagy hibát követett el. Lekapcsolta a tévét elmentében, ennek következtében Margit néni nem tudta megnézni a Shrek ismétlését, mert képtelen volt újraindítani a dobozt.

Ezért – ahogyan az már közismerten természetes folyomány – előbb szétverte a készüléket, majd egy gázpalackot tett a cserépkályha mellé, ami később fel is robbant, mert kinyitotta a száját neki. A nyolcvankét éves asszonyt égési sérülésekkel jelenleg is kórházban ápolják.

shrek_forever_after-4_09(1)Mindebből kitetszik, hogy a televíziózás veszélyes üzem. Ha nem duruzsol megszakítás nélkül a szobában, egészen elképesztő dolgok következhetnek be, különösen így ünnepek után. Margit néniben shrekvonási tünetek alakultak ki, amely állapot okozta a megmagyarázhatatlan jelenséget, az idős asszony észvesztését.

Brit tudósok már vizsgálják az esetet, magunk azonban sejtjük a megoldást. Nem sokkal előbb történt itt minálunk a karácsony és szilveszter névre hallgató össznépi játék, amely során a televízióból olyan töménységben folyik a szeretethazugság, hogy azt hirtelen abbahagyni nem lehet.

Átmeneti állapotként, mintegy levezető edzésként szolgál Shrek, aki a maga zöldségében rajong Fiónáért, így kihagyhatatlan történet az övé az új év lelki sivatagában. Még jó, hogy tehetetlen dühünkben szétbarmoljuk a dobozt, ha nem kapjuk meg az adagot.

Viszont nem kevés erő is kell miszlikbe aprítani a bűnöst baltával, kalapáccsal vagy csak egy kézre eső vasrúddal, az eszközről nem szólnak a híradások. Arról viszont igen, hogy a gázpalackot mint könnyű pillét kapta föl a matróna, hogy a tűz mellé helyezze elképzelhetetlen haragjában.

Mint az közismert, vészhelyzetben különös kémiai folyamatok indulnak meg az emberben, elönti őtet az adrenalin vagy epinefrin. Ez egy a mellékvesevelő által termelt hormon és neurotranszmitter, így a Canon-féle vészreakció egyik kulcshormonja. Legfőbb élettani feladata, hogy a fokozott izommunkához biztosítsa a megnövekedett energiaigényt.

drMarias_Lazar_Janos_reszletEz történhetett most is, Shrek hiánya fölébresztette Margit néniben az oroszlánt, a tévé pedig így járt. Mielőtt szó érné koszos házunk elejét, sietünk leszögezni, hogy nem szórakozunk az idős asszonyon, csak próbáljuk a tiszta ész által, mintegy posteriori elemezni a helyzetet, amely a skandalumhoz vezetett, hogy lefösthessük, mire képes a televízió megvonása a magyar lélekben. Meg a testben.

Nem sokkal előtte a tiszadobi Ica néni különös esete borzolta az egész országot, bár ő fordított utat járt be, és egyáltalán nem élt a doboz adta mákony lehetőségével. Így történhetett, hogy amikor ott állt előtte maga az igazi ogre Lázár miniszter képében, nem ismerte föl, és nem engedte be a rohadt kastélyba, holott lehet, reá ott várt volna az ő Fiónája, de ezt már soha nem tudjuk meg.

A fentiekből is kitetszik, miért kell annyira rohadtul a filmügyi biztosnak a csigatévé. Ez olyan erő, amely gázpalackokat képes megmozgatni, kapukat lezárni igen nagy emberek előtt, és még ki tudja, mire nem alkalmas. A D-209-es annak idején azt mondta a most őt éppen kitüntetőknek, ha annyira akarnak tévét, vegyenek maguknak. Éppen ezt teszik. Tudják, hogy a Margit és Ica nénik bozontos lelkéhez általa vezet az út.

Ők cipelik a palackot, ők rejtik a kastély kulcsát az otthonka zsebébe.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Lájkolj!