Gumitelek, gumiház, gumiszoba, meg a műanyag pancsoló

Olyan ez az ország egynéhány jólszituált, ámde rosszul teljesítő politikai guru számára, mint egy méretes csúzli. Bizonyos részei a végtelenségig tágíthatóak, és a gumi sosem szakad. Először Rogán Antal játszotta el az egyre gyorsabban táguló világegyetem axiómáját kicsiben, egy időben lakása szinte a semmiből szült új szobákat naponta, amikor kiborult a bili. S bár tartalma ott hevert a köz asztalán, fideszes szokás szerint semmi nem lett belőle, mert az ő kutyájuk kölke volt. Akárha Indiában volnánk, a szemüveges pedig a ksatriják közé tartozna – azaz a mindenki bekaphatja kaszthoz tartozó egyed -, és ez csak eggyel van a bráhminok, azaz a szentek alatt. De arra meg ott van Semjén. Nekik mindent lehet, meg mindennek az ellenkezőjét is.
TEJTRE~1
Ezt a létbeli állapotot irigyelte el Szíjjártó Petyka, a friss hús, neki a földjei szaporodtak kézrátétellel, apránként nyújtva a gumit. A csoda a Balaton partján történt, még a kacsalábas beruházás előtt, ami ugye most volt, erőlködni sem kell nagyon a mágia megidézéséhez. Százhatvanhét millió forintért vásárolt magának házat Dunakeszin a tarajos, de nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Az újszülött külügyminiszter azt mondta: nyolcvanmilliót saját, tízet felesége megtakarításából adtak bele a házba. Harminchárom milliót az ő, tízmilliót a felesége szülei adtak ajándékként, harmincnégymillió forintot pedig a szüleitől kapott kölcsönbe, ezt vissza kell fizetnie. Reményei szerint a másik dunakeszi ház eladásából lesz erre fedezet. Ez olyan kacifántos pénzügyi történet, hogyha NAV lennék, máris bemondanám a piros ultit, de nem vagyok az. A külügyek friss, zselés hajú mindentudója és komasága így zavartalanul élhet tovább, mint Márton Hevesen.

Mindez azért érdekes csupán, mert feltehetnénk – ugyanis csupa jóindulat vagyunk -, ezidáig a fogához verdeste az aranytallért, hogy álmai bungalóját meg tudja venni, mert a főnöke állítólag ezt javasolta neki. Tényleg azt nyilatkozta ez a nyikhaj, hogy Orbán Viktor élénken ajánlotta az ingatlanvásárlást, mondván, hogy egy külügyérnek adnia kell magára. Ha otthonában akarja fogadni mondjuk az amerikai kollégát, nehogymá szégyenben maradjon. Az a baj, hogy ez az ember a büdös életben nem fog Dunakeszire menni, és nem elsősorban földrajzi okok miatt. Másrészt jobb is, ha oda nem teszi be a lábát, a csodás ház képeit elnézve ez a vityilló ugyanis még Győzike világképébe is beleférne, de nem is ez a legnagyobb baj. Az sokkal inkább, hogy a Basi még csak meg sem kérdezte lakáját, elbírja-e a családi kassza a vételt. Az olyan természetes volt neki, hogy ’fussa rá. Biztosan magából indult ki, és futotta.
05599
Most meg kibukott, hogy spórolt ez az ember egy jónyavaját, már meghódította a Balaton partját is a nagy bevásárlás előtt, ott volt úgymond a reggeli. Azon a környéken is van birtok, rajta házikó(k), medence (csak pancsoló). Ilyen: a luxuspanorámás nyaraló ablakából a Balaton, Szigliget és a Badacsony is egyszerre látható. A fideszes polihisztor vagyonnyilatkozatai szerint 2009 és 2010 között vásárolta fel több részletben a falu fölötti szőlőhegyen a jelenleg egyben tízezer négyzetméteres, azaz egyhektáros területet, mint szorgos hangya. Maga a nyaraló kilencvenegy négyzetméteres, ehhez vett később több külön helyrajzi számon szereplő földet és szőlőt. A telek alján, a kapubejárat mellett pedig egy további kétszintes épület is található, Szijjártóék szerint ez a telek gazdasági épülete. (Ilyen gazdasági épülete van Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőnek is a környéken, de ez mellékszál.)

Pénze már akkor is volt dögivel. Hasonló méretű és elhelyezkedésű ingatlanhoz ma huszonöt- és negyvenmillió forint közötti összegért lehet hozzájutni. Az egyik ingatlanos oldalon egy ilyen házat negyedekkora telekkel harminckilenc millióért hirdetnek. Szijjártó nem árulta el a vételárat, helyette leszögezte: vagyonnyilatkozataiban, így a 2009-esben és 2010-esben is eleget tett a vagyoni helyzete bemutatására vonatkozó törvényi kötelezettségeinek. Hozzátette: a telken nincs úszómedence, csak “egy néhány négyzetméteres műanyag pancsoló a gyerekeknek, amelyben a három és fél éves kisfia lába is leér már”. Egyem a zúzáját.
magyarorszag_rantott_hus
Ekképp nyúldogál az ország hozzájuk tartozó része. Épp tegnap vetette ki a gumi az újabb ganéságot, most meg Kósa Lajosnak szült a Nirvánából egy százmilliós fővárosi lakást, amiről azt bírta mondani, hogy azért nem beszélt róla, mert senki sem kérdezte. Így megy ez, nem egészen kóserül, és tán éppen azért, mert bár az OPNI-t bezárták, nekünk, páriáknak, akikért ezek éjt nappallá téve dolgoznak úgymond, már csak a gumiszoba marad. Jobb esetben, ezt el ne feledjük.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , , , , , ,
1 hozzászólás “Gumitelek, gumiház, gumiszoba, meg a műanyag pancsoló
  1. Ernest szerint:

    Szánalmas írás. Most megyek, megbüntetem magam, azért, mert az oldalra kattintottam! :DDD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Lájkolj!