Most lett vége

Persze, hogy így jár az ember. Eleresztett agya nyomán azt hiszi, hogy bármely gondolat, amely szűkös szüzséjéből kifakad, az valamely haszonnal is bír, aztán be kell látnia, hogy minden hiábavaló. Ordítottam hetek óta – amennyire a képernyőn kifért – hang nélkül, és persze pofán baszott az élet, amely ezúttal Mesterházy nagyember-elnök képében mászott belém, a hirtelen, váratlan összetrombitált sajtótájékoztató formájában, amelynek az lett a végeredménye, hogy OV vakarhatja a tökeit a választásokig hátralévő időben, mert akiket ellenfeleinek kellene látnia, azok éppen egymást zabálják fel. Szó szerint.

Ugyanaz történik kicsiben, és csöppet ártalmatlanabb módon, mint a történelembe oly gyászos véggel bevonult „Weimari” köztársasággal, megeszik, megemésztik mint oldott szart, és azonmód még csettintenek, és szájat is törölnek az aktus végeztén, amikor lesik, hogy ki miképpen kerül ki az össznépi zabálásból. Ha jól értettem a hosszú perceken – órákon – át tartó pártelnöki monológot, akkor az a baj, hogy ki a kutyafasza képviseljen valamilyen körzetet, hogy már megint ki a mi kutyánk kölke, hogy neki legyen jó, nem annak a másiknak. Borult a bili, OV-nek meg színültig telt a pohár, amikor épp örömapa kíván lenni, és hogy ez mennyire fontos számára, még egy elbaszott futball-meccsre sem megy el, pedig ez nagy áldozat tőle, ezt tudjuk.

Még tavaly ősszel lépett színre Bajnai, aki az akkori produkciójával még azt a képzetet is keltette a ’zemberben, hogy lehet benne bízni, úgy összefogásilag, volt valami tartás a ’zemberben, amely valljuk be őszintén: mára rohadtul megkopott. Így jött volna az MSZP-s borulás, mint rendszerváltó lehetőség, és erről derült ki, hogy megbránerezhetjük ezt is.

Itt lavázunk jelenleg, és hiába érkeznek a kármentő nyilatkozatok, hogy akkor a fentebb elálmodott egymásra borulás majdan – vagy mással – mégis csak bekövetkezik, ha a jóisten meg a csökött agyak megengedik, be kell látni – akárhogy is fájó -, itt a vége.
Meditacio-az-uressegtol-valo-felelem-eloszlatasara
A jelek szerint élvezhetjük a narancsbirodalmat továbbra is, és az Isten legyen irgalmas árva lelkeinek, mert József Attila-i magasmélységek tűnnek föl a horizonton.

Az ember végül homokos, / szomorú, vizes síkra ér, / szétnéz merengve és okos / fejével biccent; nem remél. / Én is így próbálok csalás / nélkül szétnézni könnyedén, ezüstös fejsze-suhanás / játszik a nyárfa levelén. / A semmi ágán ül szívem, / kis teste hangtalan vacog; / köréje gyülnek szeliden / s nézik, nézik a csillagok.

Névjegy

Szombathelyi újságíró.

Posted in Egyéb
Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Ismerd meg Rezedát!

1961 sok mindenről nevezetes, például German Sz. Tyitov őrnagy a Vosztok–2 űrhajó fedélzetén 17-szer megkerülte a Földet, és megkezdődött a berlini fal építése is. Ez rögtön születésem után történt, amely esemény alkalmas volt arra, hogy anyám felhőtlen szombathelyi örömét ne örökítsék meg az annalesek.

Mindezek után a bölcsőde, óvoda és a Petőfi Sándor Utcai Úttörő Csapat (498-as számú) hármas egysége határozta meg tudatom alakulását egy kilométerkővel, amikor egy napon – tíz évesen - neki nem láttam a kosárlabdázás nemes időtöltésének, ami későbben forgatta föl teljesen az életemet.

A Nagy Lajos Gimnáziumban okozott ez nehéz pillanatokat Heigl osztályfőnök úrnak és nekem is, aki időm nagy részét mindenféle ifiválogatott edzőtáborokban töltöttem, és csak akkor jöttek rá, hogy nem vagyok tök hülye, amikor egy kósza irodalom órán hibátlanul mondtam el J. A. Ódáját, pedig nem is volt föladva. Azóta birkózom a szavakkal.

És ez okozta azt is, hogy nem a TF-re indultam tovább - pedig nagyon vártak -, hanem a szombathelyi BDTF magyar-népművelés szakára, kizárólag levelezőn a kosárlabda miatt. Ezt aztán, ahogyan az meg volt írva, igen fiatalon hagytam abba körmendi és soproni kitérők után, és jól volt így.

El tudtam menni ugyanis segédfűtőnek, e négy év alatt pedig szakmányban olvastam napi tizenkét órákat a munkahelyemen, amely időtöltés nélkül nem lennék az, aki. Persze ehhez kellett a drága Lőrinzy Huba tanár úr is a főiskolán. Ő nem csak irodalomtörténetet oktatott, hanem valami sokkal többet tett velem, nélküle most nem kellene ezeket a sorokat írnom, ebben biztos vagyok.

Egyre hosszabbnak tűnő életem során voltam műszaki rajzoló, újságos és leveles postás, gondnok és kultúrház igazgató, segédfűtő és tanár. Amióta a média világa beszippantott, mint valami fekete lyuk, oda-vissza szenvedtem már az egészet. Írtam és tördeltem napilapot, szerkesztettem, írtam heti és havi lapokat, voltam televízió-főszerkesztő és műsorvezető, sőt, hetilap igazgatója is.

Közel száz adást élt meg egy rádiós műsorom, dolgoztam internetes portálnak, és mégis itt vagyok.

Csak azt nem tudom, hol.

Legutóbbi hozzászólások

Archívum